geotextiliak cikkep

A geotextília egy filcszerű szintetikus anyag, mely alapanyaga általában poliészter, polipropilén, poliamid (nylon) vagy üvegszál. Csekély súlyú és nagy szakítószilárdsággal rendelkezik mindemellett nem bomlik le, ellentétben a természetes szőtt anyagokkal szemben, mint pl. szőnyeg, ami ezáltal alkalmatlan és nem is ajánlott, mivel hamar elmállik és a fólia így védtelen maradhat. Az egyik legnépszerűbb lehetőség vízelvezetésre, szűrésre, a talaj stabilizálására (árkok, csövek körül, csatornák alatt, vasúti sínek építése) és kerti tavunk kibélelésére.

A geotextil nem csak fizikai védelmet nyújt. Felületén könnyebben csúszva segít a fólia leterítésében, ráncok kihúzásában, így könnyebben elhelyezkedik tavunk medrében, ráadásul a fóliának plusz merevítést ad a földdel érintkezve.

Típusát tekintve megkülönböztetünk szőtt és nem szőtt geotextíliát.

Szőtt geotextília:

  • Szőtt
  • UV-álló
  • Gyökérálló
  • Biológiailag nem bomlik le
  • Kémiailag semleges

Nem szőtt geotextília:

  • Tűnemezelt
  • UV-álló
  • Gyökérálló
  • Biológiailag nem bomlik le
  • Kémiailag semleges

Súly alapján jellemzően három kategóriát különböztetünk meg:

100 g/m2

Ajánlott ültetvények takarásához. Eper, saláta és egyéb gyümölcsök, zöldségek hatékony védelme érdekében.

200 g/m2

Ajánlott kerti tavakhoz a tófólia alá, illetve fölé helyezve. Megkönnyíti a fólia elhelyezését, valamint fizikai védelmet nyújt a gyökerekkel, kövekkel, vakonnddal szemben.

300 g/m2

Ajánlott erősen köves, gyökeres felülethez, nagyobb kerti tavak, víztározók kialakításához.

A geotextíliát felhasználhatjuk egyéb dolgokra is.

Gyomok

A geotextíliával hatékonyan védekezhetünk gyom ellen, mivel eltakarja a fényt, illetve nem engedi a földből kinőni a gyomnövényt. Térburkoló elemek, kövek közé (betonlapok, murva, fenyőmulcs, stb.), illetve alá is elhelyezhető, így kevesebbet kell gyomokkal törődnünk.

Esővíz

A háztetőről összegyűjtött esővíz sok mindenre használható az öntözésen, autómosáson túl akár ruhák mosására is használhatjuk. A későbbi felhasználás céljától függően az esővizet különböző lépcsőkben kell megszűrnünk, melynek az egyik lépcsője egy durva mechanikai szűrés, amire a geotextília tökéletesen megfelelő lehet.

Rágcsálók

Sikeresen védekezhetünk rágcsálók, vakond ellen geotextíliával is. A geotextília érdes, durva felülete kellemetlen érzetet bittosít az állatok számára, így mikor találkoznak vel, az felsérti az orrukat.

Tófólia lerakása előtt minden esetben használnunk kell geotextília védőréteget!

Ebben az esetben a nem szőtt geotextíliát érdemes választanunk, mivel a szálszekezete révén magakadályozza a gyökerek áthatolásását. Megvédi fóliánkat a gyökerekről, kavicsoktól, éles tárgyaktól, vagy vakondtól, rágcsálóktól is. A tófólia gyártók felhasználási útmutatójában és a garancia feltételeiben is szerepel a használata.